Талибаните в събота потвърдиха забраната, наложена през декември за висше образование

...
Талибаните в събота потвърдиха забраната, наложена през декември за висше образование
Коментари Харесай

Талибаните забраниха на жените приемните изпити за университети

Талибаните в събота потвърдиха възбраната, наложена през декември за висше обучение на дамите, заяви АП. На афганистанските дами към този момент е неразрешено да поставят приемни изпити.

Министърът на висшето обучение в държавното управление, ръководено от талибаните, Нида Мохамед Надим, твърди, че възбраната е нужна, с цел да се предотврати смесването на половете в университетите. Също по този начин, някои преподавани предмети нарушавали ислямските правила.

Работи се по отстраняването на тези проблеми и университетите ще отворят още веднъж за дами, откакто бъдат решени, даде обещание той в телевизионно изявление.

Талибаните обаче дадоха сходни обещания относно достъпа на девойки до междинното и междинното учебно заведение, като споделиха, че часовете ще бъдат обновени за тях, откакто " техническите проблеми " към униформите и превоза бъдат решени. Но девойките остават изключени от класните стаи след шести клас.

Говорителят на Министерството на висшето обучение Зиаула Хашми сподели в събота, че е изпратено писмо, напомнящо на частните университети да не разрешават на дамите да полагат приемни изпити. Той не даде повече детайлности.

Копие от писмото, споделено с Асошиейтед прес, предизвестява, че дамите не могат да се явят на входния тест за бакалавърска, магистърска и докторска степен и че в случай че някой университет не се подчини на указа, ще бъдат подхванати правни дейности против нарушителя.

Писмото е подписано от Мохамад Салим Афган, държавен чиновник, отговарящ за въпросите на студентите в частните университети.

Приемните изпити стартират в неделя в някои провинции, до момента в който на други места в Афганистан - на 27 февруари. Университетите в Афганистан следват друг график заради сезонните разлики.

Мохамед Карим Насари, представител на синдиката на частните университети, сподели, че институциите са обезпокоени и тъжни от това последно развиване.

" Единствената вяра, която имахме, беше, че може да има някакъв прогрес. Но за жалост след писмото няма признаци за прогрес, сподели той пред АП. Целият бранш страда.

Той изрази опасения, че в случай че не се рестартира образованието за девойки, никой няма да се явява на приемни изпити, защото броят на студентите ще бъде невисок.

Освен това Насари сподели, че частните университети желаят управляващите да анулират налозите върху земята за университетите, издигнати върху държавна благосъстоятелност, както и да анулират налозите за университетите като цяло, тъй като те търпят големи финансови загуби.

Афганистан има 140 частни университета в 24 провинции, с към 200 000 студенти. От тях към 60 000 до 70 000 са дами. В университетите работят към 25 000 души.

По-рано тази седмица ръководителят на филантропичните въпроси на Организация на обединените нации Мартин Грифитс и водачи на две огромни интернационалните филантропични организации посетиха Афганистан след визитата предходната седмица на делегация, водена от най-високопоставената жена в Организация на обединените нации, заместник-генералния секретар на Организация на обединените нации Амина Мохамед.

Посещенията имаха една и съща цел - да се опитат да извърнат репресиите на талибаните против дами и девойки, включително възбраната им за афганистански дами да работят за национални и международни филантропични организации.

Припомняме, че на дамите към този момент беше неразрешено визитите на паркове, фитнеси,  салони за хубост и др. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР